به گزارش پایگاه خبری زیارت نیوز، محمود طغرایی، مسئول ثبت آثار ملی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی، در گفتوگو با ایسنا در خصوص کشف این آثار تاریخی در محله عیدگاه مشهد اظهار کرد: اطراف حرم رضوی قسمتی از بافت تاریخی مشهد محسوب میشود. بالغ بر ۱۰۰۰ سال در این مناطق سکونت شکل گرفته و در هر دورهای روی دورههای گذشته ساختمان ساخته شده است. بنابراین احتمال برخورد با لایههای تاریخی و سفال در اطراف حرم وجود دارد.
وی افزود: در اطراف حرم معمولا اگر درختی بکارید و یا زمین را ۲ متر حفر کنید، با این قطعات برخورد خواهید کرد. در گذشته همانند دوره کنونی اینگونه نبود که خاکها را از شهر خارج کنند بلکه روی همان خاکها بناهای جدیدی احداث میکردند.
مسئول ثبت آثار ملی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی ادامه داد: در اطراف حرم هر منطقهای را که خاکبرداری کنید، به این قطعات سفال برخورد خواهید کرد. اینگونه نیست سفالهایی که پیدا شده، برای ما عجیب باشد. معمولا آن قطعات در همه جا وجود دارد چرا که ماهیت بافت تاریخی اطراف حرم اینگونه است.
طغرایی بیان کرد: معمولا در اطراف حرم پروژههای زیادی از قبیل لولهکشی، فاضلاب و کانالکشی اجرا میشود که برخورد با این قطعات تاریخی یک امر طبیعی است.
وی اضافه کرد: علت انتشار این ادعا که امکان افزایش عمر مشهد وجود دارد، این است که خبر در لحظات اولیه منتشر شده و اطلاعات دقیقی بابت قطعات کشف شده وجود ندارد. معمولا در اطراف حرم تا عمق هفت متری زمین لایههای تاریخی وجود دارد. کشف چند قطعه سفال بیانگر یک موضوع خاص و یا جابهجایی تاریخ مشهد نیست.
مسئول ثبت آثار ملی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی عنوان کرد: در اطراف حرم رضوی مطالعات باستانشناسی صورت گرفته و مقالات مختلفی در این رابطه منتشر شده است.
طغرایی افزود: البته در این حفاریها شی خاصی کشف نشده بلکه قطعات سفال بدون لعاب ساده و چند قطعه سفال لعابدار در این منطقه پیدا شده است. قطعات سفال کشف شده مربوط به دورههای قاجار و یا شاید صفویه باشد و به دلیل کشف آنها بر حسب اتفاق فقط ارزش مطالعاتی دارد. همچنین اخباری در رسانهها منتشر شده که یک جمجمه انسان نیز در این منطقه کشف شده که من چیزی مشاهده نکردهام. البته به دلیل وجود یک قبرستان تاریخی در آن محله، کشف جمجمه و استخوان در منطقه نیز مورد عجیبی نیست.
وی تصریح کرد: برخی از کارشناسان و باستانشناسان مدعیاند با کشف این قطعات تاریخی عمر مشهد میتواند ۱۰۰ سال افزایش پیدا کند. این افراد باید ابتدا بگویند که تاریخ مشهد مربوط به چه زمانی است که در حال حاضر ۱۰۰ سال عمر مشهد به آن اضافه شود.
مسئول ثبت آثار ملی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی گفت: سکونت در اطراف حرم به پیش از دوره امام رضا(ع) باز میگردد. روستایی به نام نوغان و سناباد که مربوط به دوره ساسانی است، در این منطقه وجود داشت اما نمیدانم چه قطعهای کشف شده که تاریخ مشهد را ۱۰۰ سال به عقب برده است. شاید یک موضوع ژورنالیستی بوده که بخواهند خبری را بولد کرده باشند وگرنه قدمت و مطالعات باستانشناسی مشهد مشخص است. تمام سفالهایی که نیز در آن منطقه کشف شده، دورهشناسی شده و شناسنامه آنها مشخص است.
Monday, 25 November , 2024