زهرا فاطمیمقدم، مسئـول امور ارزشیابی و پیـش آرشـیو اداره اسناد آستان قدس رضوی در این مراسم، با اشاره به محتوای این اسناد، قدیمیترین خبر در مورد عاشورا از میان این اسناد را متعلق به سال ۱۰۱۱ هجری قمری در دوره صفویه عنوان کرد که طی آن به تعطیلی حمام آغچه از موقوفات آستان قدس رضوی و تعطیلی دکانها، مکتبخانه حرم و سایر فعالیتهای جاری و عادی در روز عاشورا اشاره شده است.
فاطمیمقدم، سیاهپوشی گنبد طلای حرم مطهر رضوی و گلدستهها، مفروش کردن رواقها و محل روضهخوانی برای مرثیهسرایی حضرت اباعبدالله الحسین(ع) را از جمله این آداب این ایام برشمرد که در این اسناد بدان اشاره شده است.
این کارشناس، به اطلاعاتی در خصوص مراسم نخل بندی در اسناد برجای مانده از تشکیلات اداری آستان قدس رضوی دوره صفویه و افشاریه اشاره کرد و افزود: امروزه مراسم نخلبندی در حوزه مرکزی ایران رواج بیشتری دارد و در شهرهایی مانند مشهد به دست فراموشی سپرده شده است.
وی، اجرای مراسمهای آیینی مذهبی در قالب روضه خوانی، سینهزنی، خطبهخوانی و شمع گردانی در صحن عتیق (انقلاب) در شب عاشورا، حضور دستههای عزاداری در حرم رضوی و نیز حمل وسایل و نمادهای گوناگون را دیگر شیوههای عزاداری در این ایام برشمرد که در اسناد به آن اشاره شده است.
در این مراسم احد فرامـرز قراملکی، مدیر عامل بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی نیز در سخنانی به سرمایه ارزشمند نسخ خطی و اسناد تاریخی کتابخانه حرم مطهر رضوی اشاره کرد و افزود: کتابخانه و مرکز اسناد آستان قدس رضوی ظرفیت تبدیل به قطب جهانی شدن را دارد.
قراملکی در بخشی دیگر از سخنانش روشنگری های ائمه معصومین(ع) را از جمله عوامل ماندگاری نهضت امام حسین(ع) طی قرنها برشمرد و افزود: اگر بخواهیم تاریخ عزاداری را دنبال کنیم این سیر توسط امام هشتم(ع) نهادینه و ماندگار شد. تشویق و ترغیب امام رضا(ع) به برگزاری مجالس عزاداری امام حسین(ع) باعث شد تا حرم ایشان کانونی برای عزاداری امام حسین(ع) قرارگیرد و در دوره نایب تولیهها و تولیتهای حرم مطهر رضوی برای اقامه عزای حسینی وقف هایی صورت پذیرد.
- منبع خبر : آستان نیوز
Tuesday, 8 October , 2024