علیاکبر سبزیان امروز در نشست خبری هفته کتاب، کتابخوانی و کتابدار با اعلام این خبر اظهار کرد: امروز قرار بود این افتتاح توسط وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به صورت ویدئوکنفرانس انجام شود اما وی این افتتاح را به زمان دیگری موکول کرد. بر این اساس ما بنا داریم که با حضور استاندار خراسان رضوی در جلسه انجمن کتابخانههای عمومی استان رونمایی و آغاز به کار این کتابخانهها را برگزار کنیم و منتظر اعلام زمان از سوی استانداری هستیم.
وی در رابطه با افتتاح پروژههای نیمهتمام کتابخانهها در استان افزود: ۲۸ پروژه نیمهتمام در سطح استان وجود دارد که عملیات اجرایی اکثر آن از سال ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۳ آغاز شده و با توجه به اینکه منابع مالی دولتی محدود است، بنا داریم با کمک مجمع خیرین و خردهخیرین تا پایان سال ۱۳۹۹ این پروژهها را به اتمام برسانیم.
مدیرکل نهاد کتابخانههای عمومی خراسان رضوی تصریح کرد: همچنین جلسات خوبی با شهردار مشهد برگزار شده که نتیجه آن جلسات این شد که نهاد کتابخانهها با کمک خیرین و با همت شهردار ۱۰ کتابخانه ثابت در مناطق محروم مانند شهرکهای شهید رجایی و شهید بهشتی و همچنین منطقه رسالت را تا پایان امسال احداث کند که جانمایی آن انجام خواهد شد. به دلیل اینکه متراژ کتابخانهها ۲۸۰ متری است، انشالله در زمان کم آن را به بهرهبرداری خواهیم رساند تا مردم بتوانند از فضای آن استفاده کنند.
سبزیان ادامه داد: همچنین قرار شده در ایستگاههای آتشنشانی ایستگاههای دانایی کتابخوانی برپا شود. در خیابان توس ۸۱ و محله وکیلآباد نیز قرار شد با کمک شهرداری مشهد تا پایان امسال کتابخانههای ثابتی را دایر و احداث کنیم. البته در محله وکیلآباد احتمالا ساختمانی توسط شهرداری در اختیار نهاد کتابخانهها قرار خواهد گرفت که تجهیز آن را مجمع خیرین توسعه کتابخانهها برعهده گرفته است.
وی بیان کرد: به زودی در دو ایستگاه متروی شهر مشهد نیز دو کتابخانه عمومی افتتاح خواهد شد که به صورت مدرن خواهد بود.
مدیرکل نهاد کتابخانه های عمومی خراسان رضوی درخصوص کتابخانه های سیار بیان کرد: جا دارد تشکر کنم از مجمع خیرین توسعه کتابخانهها و ترویج کتابخوانی که در سال اولی که با آنان جلسه داشتیم، یک کتابخانه سیار را به نهاد کتابخانهها اهدا کردند که امروز آن کتابخانه سیار در فضای حاشیه شهر مشهد به ارائه خدمت میپردازد. مستحضرید که کتابخانههای سیار نقش تقریبا ۱۰ کتابخانه ثابت را ایفا میکند. در سال جاری افتتاح سه دستگاه کتابخانه سیار دیگر را با همکاری مجمع خیرین توسعه کتابخانهها و ترویج کتابخوانی خواهیم داشت که پس از هفته کتاب آنها به ناوگان کتابخانههای سیار اضافه خواهد شد و پنج دستگاه دیگر نیز تا پایان سال ناوگان کتابخانههای سیار اضافه خواهد شد. یعنی عملا هشت دستگاه کتابخانه سیار برای حاشیه شهر مشهد و روستاهای فاقد کتابخانه در نظر گرفته شده است.
سبزیان خاطرنشان کرد: ۶ کتابخانه سیار در سطح استان وجود دارد که دو کتابخانه در مشهد و چهار کتابخانه در شهرستانها قرار دارند. یک کتابخانه سیار برای شهرستان چناران و یک کتابخانه سیار برای شهرستان تایباد نیز اضافه خواهد شد و تعداد کتابخانههای سیار استان تا پایان سال مجموعا به عدد ۲۰ خواهد رسید.
وی اضافه کرد: قطعا رسانههای استانی مقایسهای نسبت به فعالیت نهاد کتابخانههای عمومی استان در دو سال و نیم اخیر و پیش از آن داشتهاند و تحلیلی نسبت به فعالیت کتابخانههای عمومی انجام دادهاند. کتابخانه مرکزی امام خمینی(ره) در مقطعی به عنوان بحران جدی شهر مشهد تلقی میشد و به عنوان یک پروژه زمین خورده ۲۳ ساله مطرح بود اما الحمدالله با همت همه دستاندرکاران امر و عنایتهایی که دبیرکل نهاد کتابخانهها، آقای مختارپور داشت و همکاری بسیار خوب استاندار وقت خراسان رضوی، شهردار مشهد و شورای اسلامی شهر داشت و همه افرادی که در استان مسئولیت داشتند، با حرکتی جهادی احداث این کتابخانه به نتیجه رسید.
کتابخانهها دیگر منحصر به قرائت خانه و امانت کتاب نیست
مدیرکل نهاد کتابخانههای عمومی خراسان رضوی بیان کرد: کتابخانهها فضای سابق را ندارد که منحصر به قرائت خانه و محیطی برای امانت گرفتن کتاب باشد بلکه امروز کتابخانهها تبدیل به دانشگاه مردم یا به تعبیری فرهنگسراهای اجتماعی شدهاست و هر آنچه که نیازهای اطلاعاتی و دانشی مورد نیازهای مردم است، کتابداران عزیز به عنوان افسران جبهه دانایی پاسخگوی نیازها هستند. کتابخانه امروز محل مراجعه عموم مردم و متعلق به همه اقشار، طبقات و سنین است.
سبزیان تصریح کرد: فعالیتهای ترویجی و فرهنگی در دو سال اخیر در کتابخانههای عمومی استان رشد چشمگیری داشته است. ما در دو سال اخیر در جشنواره کتابخوانی رضوی که بزرگترین جشنواره کتابخوانی مردمی پس از پیروزی انقلاب اسلامی در کشور است و هر سال نزدیک به یک میلیون نفر و در سال جاری بیش از یک میلیون نفر شرکتکننده داشته است برگزیده بودهایم، در این جشنواره در دوسال اخیر و امسال به عنوان سال سوم رتبه اول کشور را استان خراسان رضوی کسب کرد که این نشان از تلاش ویژه کتابداران عزیز در سطح استان خراسان رضوی دارد.
وی اظهار کرد: در دوره کرونا با اینکه کتابخانههای عمومی تعطیل بودند اما کتابداران از طریق فضای مجازی تمام تلاش خود را کردند تا کتابخانههای عمومی را با برنامههایشان به خانهها ببرند و عملا واسطهای بین کتابخانهها و خانههای مردم شدند. اگر به صفحات مجازی دقت کنید، کتابخانههای عمومی در استان در روز و شب برنامههای نشست کتابخوان و دعوت از چهرههای نویسنده برگزیده در کشور را دارند و همچنین خدماتی که در فضای کتابخانههای عمومی ارائه میشد را انجام میدهند.
مدیرکل نهاد کتابخانههای عمومی خراسان رضوی ادامه داد: خدا را شاکر هستیم که استقبال بینظیر مردم در استان خراسان رضوی در ایام کرونا ما را به این نقطه رساند که با صراحت اعلام کنیم مردم استان خراسان رضوی در طول دوران کرونا کتابخوانتر شدهاند و این اتفاق بسیار خوبی است. به نظر میرسد اگر با همت رسانههای گروهی و خبری تلاش کنیم که مردم را بیشتر با فضای کتابخانهها آشنا کنیم و مردم مطالبه بیشتری داشته باشند قطعا همکاران ما این ظرفیت را دارند که خدمات بیشتری نیز ارائه کنند.
وی افزود: شعار شهروند کتابخوان را امروز شروع کردهایم و میتوانیم مشهد و استان خراسان رضوی را به عنوان شهر و استان دوستدار کتاب و استان نمونه در بین کشور و جهان اسلام تبدیل کنیم. به دنبال این هستیم که شعارمان در استان خراسان رضوی که خراسان رضوی استان کتاب، دانایی و زندگی است محقق بشود و تمام تلاش ما در این راستا است.
رتبه اول خراسان رضوی در کشور، در انعکاس اخبار حوزه کتاب
مدیرکل نهاد کتابخانههای عمومی خراسان رضوی ضمن تشکر از خبرنگاران بابت توجه به حوزه کتاب و کتابخوانی بیان کرد: الحق و الانصاف در حوزه رسانه و انعکاس فعالیتهای کتابخانههای عمومی و کتابداران، رسانههای استان خوش درخشیدند و در روز کتاب و کتابخوانی به همه خبرنگاران خداقوت میگویم که یار کتابخانههای عمومی بودند و دوستدار کتاب هستند.
سبزیان افزود: طبق ارزیایی روابط عمومی اداره کل کتابخانهها، انعکاس اخبار حوزه کتاب، کتابخوانی و کتابخانههای عمومی استان، در کشور در رتبه اول قرار دارد و این اتفاق، یعنی عنایت رسانهها به حوزه فرهنگ، کتاب و کتابخوانی وجود دارد که از این بابت از تمام رسانهها تشکر میکنم.
وی بیان کرد: امروز همه ما به عنوان خادمین فرهنگ و حوزه کتاب کتابخوانی آمادگی داریم که هر نوع پیشنهاد، نظر و ایدهای که از جانب مردم و خبرنگاران به ما اعلام شود را در حد توان عملیاتی کنیم. در ۹ دی سال ۱۳۹۸ یک گزارش تصویری از منطقه رسالت در یکی از خبرگزاری ها پخش شد و پس از این موضوع، دوستان ما در حوزه معاونت امور کتابخانه ها این را موضوع را ارزیابی کردند و متوجه شدیم در آن منطقه هیچ مجموعه فرهنگی وجود ندارد. این را میخواهم بگویم که گزارش خبری آن خبرنگار را مشاهده کردیم و بلافاصله دست به کار شدیم و الحمدالله در آنجا یک کتابخانه در خور شان مردم آن منطقه راه اندازی کردیم و امروز آن مکان پاتوق علاقهمندان دانایی است.
مدیرکل نهاد کتابخانههای عمومی خراسان رضوی گفت: جا دارد که به عنوان خادم خواهران و برادران کتابدار، از تمام کتابداران عزیز که علی رغم همه مشکلات تمام تلاش خود را برای ایجاد نشاط در جامعه انجام میدهند، تشکر کنم.
برنامههای مجازی کتابخانهها
سبزیان درخصوص برنامههای مجازی کتابخانههای استان بیان کرد: در ایام هفته کتاب برنامههای متنوعی تدارک دیدهایم. شاید جای سوال باشد که در ایام کرونا چطور فعالیتها انجام خواهد شد؟ پیشنهاد میکنم هر فردی که علاقهمند است صفحه رسمی نزدیکترین کتابخانه به محل سکونت خود را در فضای مجازی جستوجو کند و از برنامهها اطلاع پیدا کند.
وی افزود: نشستهای کتابخوان، معرفی کتاب، برنامههای متنوع شعرخوانی و برگزاری محفل ادبی و حضور مجازی چهرههای برجسته ادبیات کشور در کتابخانهها از برنامههایی است که در هفته کتاب خواهیم داشت.
مدیرکل نهاد کتابخانه های عمومی خراسان رضوی ادامه داد: در دوران کرونا پویش خانواده کتابخوان را برگزار کردیم که بیش از ۲۰۰۰ خانواده در سطح استان در این پویش شرکت کردند. در مجموع بر اساس آمار فروش کتابها در فروشگاههای برگزیده استان، امانت کتاب و شرکت مردم در برنامههای فضای مجازی مشخص شد که مردم بیشتر به کتاب خواندن روی آوردهاند.
سبزیان با اشاره به مشارکت مدیران استان در طرح اهدای کتاب بیان کرد: طرحی با عنوان استفاده از کتابخانه مدیران وجود دارد که در یکی از روزهای هفته کتاب انجام خواهد شد. این طرح از دفتر استاندار خراسان رضوی شروع خواهد شد و پس از آن خدمت همه مدیران استان خواهیم رسید تا کتابهایی که در دفاتر آن وجود دارد و استفاده نمیشود را به کتابخانههای روستایی اهدا کنیم.
وی تصریح کرد: امروز نیز از آیتالله رحمت که از شاگردان حضرت امام (ره) بود، تجلیل شد که بیش از ۵۰۰۰ نسخه از کتابهای نفیس خود را به کتابخانه مرکزی امام خمینی(ره) مشهد اهدا کرد.
- منبع خبر : ایسنا
Sunday, 15 September , 2024